Pomembnost zobne prevleke

Za pravi nasmeh zamenjajte almangamske zalivke za bele.

V večini primerov je bela zalivka ali bela plomba boljša kot črna amalgamska plomba. Bistveno se razlikujeta od načina vezave na zobno strukturo.
Amalgamska plomba se ne poveže kemično na zob, oziroma se ne prilepi na zobno strukturo. Z zobom se poveže samo s svojo obliko. To pomeni, da je potrebno pripraviti v zobu odprtino, ki bo v spodnjem delu širša kot v zgornjem, da amalgamska plomba ne bi izpadla. Najprej je potrebno odstraniti kariozni del zoba, nato se oblikuje prostor za zalivko. Poleg kariesa se odstrani še zdravi del zoba. Amalgamska plomba zob oslabi in poveča možnost zloma zoba.

Bela zalivka ali estetska plomba pa se poveže na zob kemično in mehanično. To pomeni, da se prilepi na zob in ga tako ojača. Pri vgradnji bele zalivke se odbrusi samo karies. Zdravega dela zoba ne odbrusimo.

Prednost bele zalivke

Bela zalivka posnema barvo in prosojnost naravnega zoba ter zahteva manjše odstranjevanje zobne sklenine in dentina kot amalgamska plomba. Prav tako ne vsebuje živega srebra. Ker je kemično vezana na zob, ga dodatno utrdi in ojača.

Vrste in namen belih zalivk

  • Za majhne, srednje in večje zalivke
  • Za zamenjavo amalgamskih zalivk
  • Za dograditve zob
  • Za odpravo diasteme oz. razmaka med sprednjimi zobmi
  • Za korekcijo oblike zob
  • Za korekcijo barve zob

Vse posege opravimo brez bolečin.

Amalgamska plomba

Mnenja zadovoljnih pacientov

Zobni kamen se mi nabira zelo hitro. Dlesni mi pričnejo krvaveti vsake 4 mesece, zato mi v zobni ordinaciji Dental v Mariboru zobozdravnik pogosto čisti zobni kamen in peska zobe. Po posegu dobim v ustih spet dober občutek.

Miran, 36 let, Rače

Imela sem veliko črnih amalgamskih plomb. Šele pri zobozdravniku v Mariboru so mi prvi razložili, kaj je inlej.  Prvič imam na vseh zobeh samo  bele zalivke in inleje.  Z zobno ordinacijo sem zelo zadovoljna tako s pristopom kot s ceno.

Tanja, 52 let, Maribor

Bila sem pri zobozdravniku na Hrvaškem. Ker so imela težave z zobmi še naprej, sem poiskala zobozdravnika v Mariboru.  V zobni ordinaciji Dental v Mariboru mi je zobozdravnik moral zdraviti zobe še enkrat, saj bi jih nekaj lahko izgubila.

Sabina, 41 let, Maribor

Izgubila sem vse zobe zaradi parodontoze. 15 let sem nosila protezi zgoraj in spodaj. Dolgo sem iskala zobozdravnika v Mariboru in na Hrvaškem. Po priporočilih sem se odločila za vstavitev implantatov v zobni ambulanti v Mariboru. S posegi zobozdravnika sem zelo zadovoljna, saj v ustih nimam ničesar snemnega. Počutim se odlično, za implantate bi se odločila ponovno.

Ana, 65 let, Slovenska Bistrica