Sindrom stekleničnega kariesa

Če se pri otroku mlajšemu od treh let pojavi karies ta pojav pripisujemo prekomerni uporabi otroške stekleničke, karies pa imenujemo steklenični karies. Predvsem je razlog v tekočini, ki jo pije otrok in v količini sladkorja v tekočini. Steklenični karies povzroča sladko mleko, kakav, čaji in sokovi. Predvsem sladki napitki  pred in med spanjem najbolj uničijo mlečne zobe, zato otroka čimprej odvadite od stekleničke. Med spanjem se sladkor iz tekočine nalaga na zobe. Bakterije, ki so prisotne v ustni votlini pretvarjajo naložen sladkor v kisline, ki mehčajo zobno sklenino. Spremembe in razkrajanje sklenine se vidi kot temne obrobe na vseh sprednjih mlečnih zobeh, najbolj so prizadeti sprednji zgornji sekalci. Mlečni zobje so nežnejši od stalnih, zato karies napreduje hitreje, nezdravljen pa prizadene še sosednje zobe.
Če otrok prehitro izgubi mlečne zobe ima lahko to za posledico nepravilnosti v razvoju čeljusti in pri izraščanju stalnih zob. Mlečni kariozni zobje povzročajo težave otroku, saj težje grize in žveči in težje izgovarja nekatere glasove.
Otrok naj se odžeja z nesladkanimi pijačami in ne omogočajte mu sladkih pijač pred spanjem. Prav tako pričnite z umivanjem zob, takoj ko ti začnejo izraščati.
Bela estetska zalivka
Amalgamska plomba

Mnenja zadovoljnih pacientov

Zobni kamen se mi nabira zelo hitro. Dlesni mi pričnejo krvaveti vsake 4 mesece, zato mi v zobni ordinaciji Dental v Mariboru zobozdravnik pogosto čisti zobni kamen in peska zobe. Po posegu dobim v ustih spet dober občutek.

Miran, 36 let, Rače

Imela sem veliko črnih amalgamskih plomb. Šele pri zobozdravniku v Mariboru so mi prvi razložili, kaj je inlej.  Prvič imam na vseh zobeh samo  bele zalivke in inleje.  Z zobno ordinacijo sem zelo zadovoljna tako s pristopom kot s ceno.

Tanja, 52 let, Maribor

Bila sem pri zobozdravniku na Hrvaškem. Ker so imela težave z zobmi še naprej, sem poiskala zobozdravnika v Mariboru.  V zobni ordinaciji Dental v Mariboru mi je zobozdravnik moral zdraviti zobe še enkrat, saj bi jih nekaj lahko izgubila.

Sabina, 41 let, Maribor

Izgubila sem vse zobe zaradi parodontoze. 15 let sem nosila protezi zgoraj in spodaj. Dolgo sem iskala zobozdravnika v Mariboru in na Hrvaškem. Po priporočilih sem se odločila za vstavitev implantatov v zobni ambulanti v Mariboru. S posegi zobozdravnika sem zelo zadovoljna, saj v ustih nimam ničesar snemnega. Počutim se odlično, za implantate bi se odločila ponovno.

Ana, 65 let, Slovenska Bistrica