Parodontoza in nosečnost

Za razliko od gingivitisa, ki je vnetje dlesni, parodontitis predstavlja vnetje celotnega podpornega zobnega aparata. Infekcija, ki jo izzovejo bakterije v zobnem plaku, se prične v dlesnih, nato se širi in prodre globje do kosti, ki jo razgradi in ustvari parodontalni žep. V parodontalnem žepu se bakterije še lažje množijo in pospešujejo vnetje dlesni in razgradnjo kosti, ki drži zob v čeljusti. Če se parodontitisne zdravi, je kosti vedno manj, kar privede do majavosti zob in izgube zob.

Nosečnice so še posebej nagnjene k nastanku gingivitisa zaradi povišanega nivoja spolnih hormonov. Posledica je večja dovzetnost za nastanek vnetja dlesni. Če se taksno vnetje med nosečnostjo ne zdravi, lahko gingivitis preide v parodontitis. Raziskave kažejo na povezanost parodontitisa z prezgodnjim porodom in povezanost z nizko porodno težo novorojenčkov. Še vedno ni pojasnjen mehanizem, ki povezuje parodontitis z prezgodnjim porodom. Predpostavka je, da bakterije, ki povzročajo parodontozo izločajo toksine, ki preidejo v krvni obtok matere in sprožajo kemijske substance, ki pospešujejo prezgodnji porod. Ženske, ki načrtujejo nosečnost naj obiščejo našo zobno ordinacijo, kjer paciente ciljano pregledamo na možnost prisotnosti parodontoze. Ob znakih parodontoze je potreben načrt zdravljenje, ki vključuje enega ali več obiskov v naši zobni ordinaciji.

Prav tako je potrebna terapija za nosečnice s parodontozo, da bi parodontozo v času nosečnosti obdržali pod kontrolo.
Amalgamska plomba

Mnenja zadovoljnih pacientov

Zobni kamen se mi nabira zelo hitro. Dlesni mi pričnejo krvaveti vsake 4 mesece, zato mi v zobni ordinaciji Dental v Mariboru zobozdravnik pogosto čisti zobni kamen in peska zobe. Po posegu dobim v ustih spet dober občutek.

Miran, 36 let, Rače

Imela sem veliko črnih amalgamskih plomb. Šele pri zobozdravniku v Mariboru so mi prvi razložili, kaj je inlej.  Prvič imam na vseh zobeh samo  bele zalivke in inleje.  Z zobno ordinacijo sem zelo zadovoljna tako s pristopom kot s ceno.

Tanja, 52 let, Maribor

Bila sem pri zobozdravniku na Hrvaškem. Ker so imela težave z zobmi še naprej, sem poiskala zobozdravnika v Mariboru.  V zobni ordinaciji Dental v Mariboru mi je zobozdravnik moral zdraviti zobe še enkrat, saj bi jih nekaj lahko izgubila.

Sabina, 41 let, Maribor

Izgubila sem vse zobe zaradi parodontoze. 15 let sem nosila protezi zgoraj in spodaj. Dolgo sem iskala zobozdravnika v Mariboru in na Hrvaškem. Po priporočilih sem se odločila za vstavitev implantatov v zobni ambulanti v Mariboru. S posegi zobozdravnika sem zelo zadovoljna, saj v ustih nimam ničesar snemnega. Počutim se odlično, za implantate bi se odločila ponovno.

Ana, 65 let, Slovenska Bistrica