Življenjska doba zobne prevleke

Življenjsko dobo zobne prevleke je težko predvideti, ker je v največji meri odvisna od ustne higiene pacienta. Povprečna življenjska doba zobne krone je 5 do 8 let. Same zobne krone ne more poškodovati karies, lahko pa prizadene zob pod njo. Z dobro zobno higieno in stalno kontrolo pri zobozdravniku je lahko njena življenjska doba od 10 do 20 let. Navade, kot sta grizenje nohtov ali škrtanje z zobmi, znatno skrajšajo življenjsko dobo zobne krone.

Zob, ki bi naj bil pokrit z zobno krono, ima največkrat pred tem zelo veliko zalivko ali plombo. V nekaterih primerih prične zob, na katerem je že zobna prevleka, boleti, ker je v zobni korenine še vedno živec. Terminološko je ta zob še živ. Takšen zob je potrebno pozdraviti. Ker je na njem že zobna prevleka, ga lahko pozdravimo samo skozi grizno ploskev zobne prevleke. Po zdravljenju, ki obsega odstranitev živca iz zobne korenine, je to mrtev zob. V redkih primerih je potrebno zobno krono sneti. Snete zobne krone ni možno ponovno cementirati, če jo je potrebno med snemanjem razrezati. Potrebna je izdelava nove po končanem zdravljenju.
Amalgamska plomba

Mnenja zadovoljnih pacientov

Zobni kamen se mi nabira zelo hitro. Dlesni mi pričnejo krvaveti vsake 4 mesece, zato mi v zobni ordinaciji Dental v Mariboru zobozdravnik pogosto čisti zobni kamen in peska zobe. Po posegu dobim v ustih spet dober občutek.

Miran, 36 let, Rače

Imela sem veliko črnih amalgamskih plomb. Šele pri zobozdravniku v Mariboru so mi prvi razložili, kaj je inlej.  Prvič imam na vseh zobeh samo  bele zalivke in inleje.  Z zobno ordinacijo sem zelo zadovoljna tako s pristopom kot s ceno.

Tanja, 52 let, Maribor

Bila sem pri zobozdravniku na Hrvaškem. Ker so imela težave z zobmi še naprej, sem poiskala zobozdravnika v Mariboru.  V zobni ordinaciji Dental v Mariboru mi je zobozdravnik moral zdraviti zobe še enkrat, saj bi jih nekaj lahko izgubila.

Sabina, 41 let, Maribor

Izgubila sem vse zobe zaradi parodontoze. 15 let sem nosila protezi zgoraj in spodaj. Dolgo sem iskala zobozdravnika v Mariboru in na Hrvaškem. Po priporočilih sem se odločila za vstavitev implantatov v zobni ambulanti v Mariboru. S posegi zobozdravnika sem zelo zadovoljna, saj v ustih nimam ničesar snemnega. Počutim se odlično, za implantate bi se odločila ponovno.

Ana, 65 let, Slovenska Bistrica