Kdaj čiščenje zobnega kamna?

Zobni kamen je glavni povzročitelj parodontitisa oziroma parodontoze. Prilepljen na zobe povzroča mehanski pritisk na dlesen, ki zaradi tega oteče, krvavi, postane občutljiva, nato se začne odmikati od zobne krone, pojavijo se občutljivi zobni vratovi, zob se razgali. Zdravljenje parodontoze je dolgotrajen proces, ki zahteva veliko časa, truda in discipline pacienta. Popolno ozdravitev je težko doseči, uspeh predstavlja zaustavitev napredovanja parodontoze.

Odstranjevanje zobnega kamna je enostaven postopek brez bolečin. Za odstranitev zobnega kamna je dovolj samo en obisk pri zobozdravniku. Med odstranjevanjem zobnega kamna se ugotavlja tudi morebitna prisotnost kariesa ali parodontoze.
Predvidevajo, da slina, ki vsebuje visoke koncentracije kalcija, fosforja in drugih mineralov ustvarja intenzivnejši zobni kamen. K nastanku zobnega kamna pripomore nezadostna ustna higiena, ki jo spremlja slab zadah iz ust. Takim pacientom se intenzivno nabira tudi plak, na katerega vpliva slina pacienta, položaj zob v čeljusti, neustrezno izdelane zalivke oz. plombe.

Pitje kave, črnega čaja, obarvanih pijač in kajenje povzročajo pigmentacijo zobnega kamna, tako da zobni kamen postane rumeno rjave barve-. Takšen zobni kamen je opaznejši in predstavlja estetsko težavo. Hrapava površina kamna je idealna za nikotinski pigment, površina kamna postane temno rjava.

Tudi najboljša ustna higiena ne preprečuje nastanka zobnega kamna, ki ga ni mogoče odstraniti doma. Zobni kamen se odstranjuje v zobni ordinaciji s primernimi inštrumenti najmanj enkrat letno, ob prisotnosti parodontoze pa trikrat.

Amalgamska plomba

Pred čiščenjem zobnega kamna

Po čiščenju zobnega kamna

Po čiščenju zobnega kamna

Mnenja zadovoljnih pacientov

Zobni kamen se mi nabira zelo hitro. Dlesni mi pričnejo krvaveti vsake 4 mesece, zato mi v zobni ordinaciji Dental v Mariboru zobozdravnik pogosto čisti zobni kamen in peska zobe. Po posegu dobim v ustih spet dober občutek.

Miran, 36 let, Rače

Imela sem veliko črnih amalgamskih plomb. Šele pri zobozdravniku v Mariboru so mi prvi razložili, kaj je inlej.  Prvič imam na vseh zobeh samo  bele zalivke in inleje.  Z zobno ordinacijo sem zelo zadovoljna tako s pristopom kot s ceno.

Tanja, 52 let, Maribor

Bila sem pri zobozdravniku na Hrvaškem. Ker so imela težave z zobmi še naprej, sem poiskala zobozdravnika v Mariboru.  V zobni ordinaciji Dental v Mariboru mi je zobozdravnik moral zdraviti zobe še enkrat, saj bi jih nekaj lahko izgubila.

Sabina, 41 let, Maribor

Izgubila sem vse zobe zaradi parodontoze. 15 let sem nosila protezi zgoraj in spodaj. Dolgo sem iskala zobozdravnika v Mariboru in na Hrvaškem. Po priporočilih sem se odločila za vstavitev implantatov v zobni ambulanti v Mariboru. S posegi zobozdravnika sem zelo zadovoljna, saj v ustih nimam ničesar snemnega. Počutim se odlično, za implantate bi se odločila ponovno.

Ana, 65 let, Slovenska Bistrica