Paradontoza

Paradontoza je napačno ime za parodontalno bolezen, poznano tudi kot parodontoza. V bistvu gre za enake resne težave pacientov, ki nezdravljene napredujejo v izgubo zob. Izguba zob se pojavi, ker bakterije v obzobnih žepih uničijo čeljustno kost. Zob se mora pripeti na čeljustno kost in ko jo bakterije razgradijo, zob nima več opore, postane majav in nato pogosto popolnoma zdrav sam izpade.

Paradontozo prepoznamo po krvavitvah iz dlesni med čiščenjem zob, po ustnem zadahu, ki ga prej opazijo sogovorniki, po umiku dlesni, po oteklih dlesnih, po spremenjeni barvi dlesni, po majavosti zob. Vzroki paradontoze so podedovani genetski faktorji, zobni kamen nad dlesnijo, zobni kamen pod dlesnijo, slaba ustna higiena, zobni plak, nepravilno čiščenje zob, stres, kajenje, slaba zobna protetika ter položaj zob v zobnem loku.

Ali imate paradontozo ugotavljamo na pregledu v naši zobni ambulanti v Mariboru. Pregledamo prisotnost zobnega kamna nad dlesnijo, s posebno sondo pa zobni kamen pod dlesnijo. Z enako sondo izmerimo globino žepov ob vsakem zobu. Če je žep globlji od 4 mm, je to znak prisotnosti parodontalne bolezni. Več žepov pomeni težjo obliko, globlji žepi večjo izgubo kosti.

Bolezen ustavimo s popolno odstranitvijo zobnega kamna nad dlesnijo in pod dlesnijo z nebolečo ultrazvočno metodo. Nato opravimo še luščenje zobne korenine, nato že glajenje zobne korenine. Tako postane zobna korenina ponovno gladka brez zobnega kamna. Hkrati opravimo še kiretažo dlesni, da odstranimo vsa vneta tkiva, da se celjenje prične čimprej.

Če ima pacient tudi rentgensko sliko, je ugotavljanje prisotnosti paradontoze še natančnejše. Rentgensko sliko lahko predhodno pošljete na naš mail.

Bolezen je resnejša, kot jo razumejo nekateri pacienti, zato se na pregled prijavite čimprej.

Amalgamska plomba
Bela estetska zalivka
Bela estetska zalivka

Mnenja zadovoljnih pacientov

Zobni kamen se mi nabira zelo hitro. Dlesni mi pričnejo krvaveti vsake 4 mesece, zato mi v zobni ordinaciji Dental v Mariboru zobozdravnik pogosto čisti zobni kamen in peska zobe. Po posegu dobim v ustih spet dober občutek.

Miran, 36 let, Rače

Imela sem veliko črnih amalgamskih plomb. Šele pri zobozdravniku v Mariboru so mi prvi razložili, kaj je inlej.  Prvič imam na vseh zobeh samo  bele zalivke in inleje.  Z zobno ordinacijo sem zelo zadovoljna tako s pristopom kot s ceno.

Tanja, 52 let, Maribor

Bila sem pri zobozdravniku na Hrvaškem. Ker so imela težave z zobmi še naprej, sem poiskala zobozdravnika v Mariboru.  V zobni ordinaciji Dental v Mariboru mi je zobozdravnik moral zdraviti zobe še enkrat, saj bi jih nekaj lahko izgubila.

Sabina, 41 let, Maribor

Izgubila sem vse zobe zaradi parodontoze. 15 let sem nosila protezi zgoraj in spodaj. Dolgo sem iskala zobozdravnika v Mariboru in na Hrvaškem. Po priporočilih sem se odločila za vstavitev implantatov v zobni ambulanti v Mariboru. S posegi zobozdravnika sem zelo zadovoljna, saj v ustih nimam ničesar snemnega. Počutim se odlično, za implantate bi se odločila ponovno.

Ana, 65 let, Slovenska Bistrica